Monday, March 1, 2010

Sunbird, The Nest

Fig. The female Sunbird building the Nest
The nest of sunbirds are architectural marvel. It is generally suspended from a branch at a height of around 10ft from ground. It looks like an oval or oblong purse-shaped pouch with a hooded side-entrance.The collection of nest material and nest building are performed by the female alone with the male only accompanying the female.Before building the nest both male and female first select the appropriate branch of a tree.The female hover around it for a inspection and one can easily confused it with a humming bird. The nest materials consists of soft grasses, dry leaves, barks, pieces of paper and cobwebs.Cobwebs are generally used as a glue material. The nest is about 300 to 600 mm long from tail to tip.The diameter is around 50 to 70 mm at the broadest part.The outer layer consists of coarse materials like dried leaves, barks and even paper and polythene pieces.The inner layers consists of finer materials like cotton fibres or silky substances of seeds and flowers.The nest I observed mostly. The interior of the nest contains the egg chamber which is the thickest portion of the nest i.e 30mm thick.The interior gives utmost comfort to the chicks to grow.On a an average a nest is built with in 10 to 15 days.
Reblog this post [with Zemanta]

Wednesday, February 24, 2010

Purple-rumped Sunbird

Fig. This is the female and male purple-rumped sunbird

Purple-rumped Sunbird


Species Nectarinia zeylonica

Family Nectarinidae

Size About 10 cm

Purple-rumped Sunbird is a colorful and very active tiny little bird.This bird is endemic to Indian subcontinent and a common resident breeder in India, Sri Lanka and Bangladesh. Purple-rumped Sunbirds are smaller in size i.e less than 10 cm long.The male and female looks different.The males have a dark metallic maroon upper side with a blue-green crown which glitter on sunlight. Metallic violet patches are also found around throat and only visible at certain angle.The female has a white throat followed by yellowish breast.The upper side is olive or brownish. They have medium-length thin down-curved bills and tubular tongues which are made for nectar feeding. This photograph is taken at Debrigarh wildlife sanctuary , Sambalpur, India.
Reblog this post [with Zemanta]

Sunday, February 7, 2010

Sunbird


Fig. This is a purple rumped sunbird

Sunbirds are colourful, attractive small passerine birds. and readily enter gardens where flowering plants are planted to attract them. The sunbirds and spiderhunters belongs to family Nectariniidae. The family is distributed throughout Africa, southern Asia and northern Australia.The sunbirds have two close relatives, the hummingbirds of the Americas and the honeyeaters of Australia. The resemblances are due to similar nectar-feeding lifestyle.There are more than 100 species of sunbird in 15 genera.Two most common species seen in India are Purple Sunbird (Nectarinia asiatica) and Purple-rumped Sunbird (Nectarinia zeylonica).When one sees them feeding nectar on flight can easily be confused it as Humming bird.However we have no Humming birds here in India.Sunbirds are frequent visitors to gardens where flowering plants are present.They also built their nest in backyard gardens .

Reblog this post [with Zemanta]

Monday, January 25, 2010

Plani Prinia Feeding


The above photographs are showing the Plain Prinia parents feeding the chicks.I managed to locate the nest inside a bush at about 2 ft from ground.Observed it for almost 15 days. By the time the bird get comfortable with my presence. I waited and watched the bird feeding the chicks entire day.Finally got some feeding shots.You can clearly see the bird holding a grasshopper and feeding it to the chicks.The chicks are voracious feeders.They eat almost 3 to 5 times of their body weight.The parents keep the nest clean by clearing the droppings inside the nest.After 12 days of hatching finally the chicks left the nest.This is the beauty of nature and beauty of bird watching.Yhis photograph is taken with a 200 mm lens with Nikon F3 camera.
Reblog this post [with Zemanta]

Sunday, January 10, 2010

Small Minivet


This is one of the fresh photograph of female small Minivet feeding the chicks. I have posted earlier about this bird on my post Fire on the wings.You can see in this picture how the nest is built on the fork of a branch and almost camouflage with the tree.Even the chicks are not easily visible. This is how the bird protects their chicks from predators. I observe this bird for days feeding the chicks high on a tree. Finally got a chance to take some photographs.Enjoy this beauty of nature. In this new year lets unite to save these wonderful birds so that our future generation will able to see them.
Reblog this post [with Zemanta]

Sunday, December 20, 2009

Red-vented Bulbul,The Nesting



The breeding season of Red-vented Bulbul is from March to July.It builds its nest at the fork of a branch of tree or bush generally at a height of around 2-5 m (7-15 ft). Nests are occasionally built inside houses.The nest is cup shaped built with rootlets. Mostly three eggs are found which are pinkish in color blotched with brown.Both the parent incubates the egg for a period of 15-18 days. The chicks remain in nest and are fed for about 10 to 12 days by both the parents.They keep the nest clean by swallowing the fecal material.

This nest in above photograph is built in a Bougainvillea plant in my friend's house just in front of the main gate. I watched it regularly and taken few shots without disturbing the bird.This photograph is taken by my Nikon F801 camera with a 200 mm lens.This is a bright example of man and wildlife thriving side by side.Enjoy the bird watching and know the bird in your back yard.



Reblog this post [with Zemanta]

Friday, December 4, 2009

Red-Vented Bulbul



Common name: Red-vented Bulbul
Species          : Pycnonotus cafer
Family            : Pycnonotidae
Size                : Smaller than a Myna


The Red-vented Bulbul  is a passerine bird  of the bulbul family .The body is a grayish  brown with a scaly pattern above and gray below.The Red-vented Bulbul is easily identified by its  crested glossy black head .  The rump is white while the vent is red i.e  a distinguishing  red patch under  the tail. The black tail is tipped with white. Both male and female look alike.This bird is commonly seen in gardens, scrub jungles and also near human habitation and cultivated lands.It feeds mainly on fruits, petals of flowers, nectar, insects etc. Mostly seen collecting figs to eat from the  trees like peepal and baniyan. The bird can be easily identified from its  whistling sound .It can be easily reared and tamed.In India it is used as a common fighting bird which shouldn't be.After all birds are born to be free.It is nice to observe them in their natural habitat moving freely.